<p>Петтото издание на Фестивалот Скопје креатива 2016 под мотото „Hub me  with creativity“ ќе се оддржи од 09 до 11 јуни на Плаја Виста.</p><p> Во рамките на овогодинешниот Фестивал - Скопје Кратива 2016, учество ќе  земат и нашите средношколци кои ќе настапат со пет различни проекти под  менторство на своите професори</p><p>Улични музичари и артисти 2016</p><p>Во склоп на проектот -Улични музичари и артисти- ќе се одвива настан<strong> <br />Скопски летен ритам </strong>кој ќе започне во текот на јуни и ќе трае се до 30 септември.....</p>

     

 
Петтото издание на Фестивалот Скопје креатива 2016 под мотото „Hub me with creativity“ ќе се оддржи од 09 до 11 јуни на Плаја Виста.
Поготвени се одлични содржини со голем број на учесници, изложби, предавачи, работилници, проекции и многу креативност.
Следете ја нашата WEB страна
http://www.kongresencentaraleksandarmakedonski.mk/ и страната на Скопје креатива
http://skopjekreativa.mk/index.php/mk/ за сите настани од овој фестивал и бидете информирани за тродневната програма која ќе се реализира на просторот на Плаја Виста (ЦД клуб Маки-Кале)

     

 

Во рамките на овогодинешниот Фестивал „Скопје Кратива 2016“, учество ќе земат и нашите средношколци кои ќе настапат со пет различни проекти под менторство на своите професори. ИнфоМлади@Креативни ќе се претстават со следниве работилници:
- Работилници за:мода/костим, ментор: Наташа Андонова - "Кочо Рацин";
- Работилница кратки сценарија/филм, ментор: Небојша Јовановиќ – "Орце Николов";
- Работилница за макети, ментор:Мартин Гулески - "Здравко Цветковски";
- Работилница за ИТ апликации, ментори од ФИНКИ – "Раде Јовчевски Корчагин";
- Работилница за кулинарика, ментор: Марк де Јонг -"Лазар Танев",
Ќе настапат на првиот фестивалски ден, четврток (09.06.2016).

     

  Проектот Улични музичари и артисти ќе се одржи по шести пат. Термините на проектот се од почетокот на мај 2016 до 31 декември 2016, на централните градски плоштади.  Целта на овој проект е културно заживување на централното гратско подрачје преку урбаната култура. Генерирање на нова и стара публика преку квалитетен, инспиративен, свеж културно-уметнички програм кој ќе ја надополни и збогати атмосферата и амбиентот на Скопје.
Истиот се реализира во организација на Ј.У. Конгресен центар Александар Македонски, поддржан е од Град Скопје. Во проектот соработуваат и учествуваат, 11соло артисти, 8дуо изведувачи и 14групи.
Улични музичари и артисти го будат духот на урбаното Скопје

     

  Во рамките на проектот "Улични музичари и артисти" ќе се одвива настан Скопски летен ритам кој ќе започне во текот на јуни и ќе трае се до 30 септември, на централните плоштади Мајка Тереза, Плоштад ВМРО, Плоштад Македонија, Плоштад Филип 2. Проектот има за цел културно  заживување на плоштадите преку  урбаната култура, односно да се понуди културна содржина која е достојна на една метропола.

Истиот ќе се реализира во организација на Ј.У. Конгресен центар Александар Македонски, поддржан е од Град Скопје. Во проектот ќе соработуваат и учествуваат Националните установи на Р.Македонија, културните институции на Град Скопје, средните и основните училишта од Скопје.
 
Календар на настани
2016

2015


Конгресeн центар Александар Македонски - Скопје; Бул. Партизански одреди бб, 1000, Скопје; тел. 02/3245615;e-mail:info@kongresencentaram.mk


Медиумски партнери